top of page
tietoa hieronnasta

Tietoa hieronnasta

Mitä hieronta on?

Hieronta tarkoittaa hoitotarkoituksessa tehtyä pehmeisiin kudoksiin kohdistuvaa liikettä, joka sisältää sivelyjä, hankauksia, puristuksia ja erilaisia taputuksia. Hieronnalla on monia hyödyllisiä vaikutuksia, kuten:

  1. Nopeuttaa lihasten lämpenemistä.

  2. Parantaa ihon joustavuutta.

  3. Lievittää kipua.

  4. Vähentää stressiä.

  5. Edistää koko kehon rentoutumista.

  6. Tuottaa mielihyvää ja hyvää oloa.

  7. Helpottaa lihasten jännitystä.

  8. Lisää aineenvaihduntaa."

Hierontaa on syytä välttää, mikäli sinulla on:

 • Tulehdus tai ruhjevamma
• Paha, akuutti ihottuma
• Flunssa, kuume, tarttuva tauti
• Vaikea nivelrikko
• Suonikohjut
• Hemofilia eli verenvuototauti

Keskustele ennen hierontaan tulemista oman lääkärisi kanssa, jos sairastat tai olet sairastanut sydäntauteja, jos sinulla on ollut tai on pahanlaatuisia kasvaimia, tai olet toipumassa halvauksesta.

Klassinen hieronta

Klassinen hieronta on perinteistä pehmytosakäsittelyä lihaskireyksien ja -jännitysten laukaisemiseksi. Kehon eri osissa tapahtuvilla sivelyillä, painalluksilla ja puristeluilla sekä ravistelulla on tarkoitus mm. lievittää kipua, rentouttaa ja erilaisin ottein muokkaamalla aineenvaihdunta tehostuu ja kipu lievittyy.

Myös iho hyötyy hieronnasta: kireät alueet saavat joustavuutta jaihokudoksen uusiutuminen tehostuu.

Hieronta on kautta aikain tunnustettu tehokkaana hoitomuotona erityisesti tuki- ja liikuntaelimistön sairauksissa ja kiputiloissa. Vaikka hieronta suoritustapana ei ole aikojen kuluessa juurikaan muuttunut, vaikutuksesta puhumattakaan, niin tämän päivän hierojan koulutuksessa painotetaan yhä enemmän käden taitojen lisäksi mm. kliinisten aineiden, sisätautien, ravitsemuksen, ohjauksen ja neuvonnan jne. määrää. Tämä lisääntynyt tieto ja mahdollinen "erityisosaaminen" antavat hierojalle suuremmat mahdollisuudet auttaa asiakasta kokonaisvaltaisemmin, jolloin hoitotulokset ovat luonnollisesti paremmat.

Klassisena hierontana tunnettu hieronta on yksi maailman vanhimmista hoitomuodoista. Se on säilyttänyt muotonsa ja suoritustapansa läpi vuosituhansien lähes muuttumattomana erityisesti Suomessa, missä historiallisista syistä hierontataidoilla oli mahdollisuus siirtyä perintönä sukupolvelta toiselle. Osin tästä syystä ja erityisesti laadukkaan nykymuotoisen hierontakoulutuksen ansiosta suomalaisten hierojien tietotaito on maailmanlaajuisesti omaa luokkaansa.

Mikael Toivainen Hieroja Merikarvia
bottom of page